Salzburg och Salzkammergut 8 dagar

- En drömresa till Mozarts och Sound of Musics landskap

Salzburg imponerar alltid oavsett om det gäller musik, kultur, arkitektur, restaurangutbud eller shoppingmöjligheter. Dessutom ligger staden makalöst naturskönt beläget på randen till Alperna med kloster och slott in på knutarna. Inte konstigt att Salzburg har funnits med på Unescos världsarvslista i över 20 år! Kulturlandskapet Salzkammergut med många sjöar och berg är bedårande vackert!

Ingår i priset!

  • Resa i helturistbuss
  • 7 övernattningar i dubbelrum
  • 7 frukostar
  • 4 middagar
  • Reseledarservice
Status:
Inga tillgängliga platser

Dagsprogram

DAG 1, SÖNDAG: MALMÖ – HALLE

Vi träffas på Öresundsterminalen i Malmö och här möter vår reseledare och buss upp. Snart sitter vi bekvämt ombord och är på väg över Öresundsbron mot Danmark. Dagens första etapp tar oss till Gedser och färjan till Rostock. Under färjeöverfarten finns tillfälle att äta lunch och väl i Tyskland fortsätter sedan färden förbi Potsdam och över Elbe innan vi når övernattningshotellet Tryp by Wyndham Halle Hotel i Halle som tar emot oss med middag och sköna sängar. Ca 61 mil

DAG 2, MÅNDAG: HALLE – SALZBURG

Den goda hotellfrukosten blir en utmärkt start på dagen och därefter forsätter vi resan. Under förmiddagen passerar vi den gamla gränsen mellan Öst- och Västtyskland och forsätter genom det sydtyska landskapet. Lagom till lunch kan vi njuta av den vänliga gästfriheten på ett trevligt bayerskt värdshus. I fjärran börjar snötäckta alptoppar avteckna sig mot himlen och nu har vi inte långt kvar till Salzburg. Väl framme i Österrikes fjärde största stad checkar vi in på uppskattade och centralt belägna Hotel Neutor. Grüss Gott Salzburg! Ca 57 mil

DAG 3-4, TISDAG TILL ONSDAG: SALZBURG

Salzburg är en innehållsrik, välmående och synnerligen vacker stad. Ända fram till 1800-talets början styrdes Salzburg av mäktiga furstebiskopar som hade både den andliga och värdsliga makten i sina händer. Detta märks nuförtiden främst på de många välbevarade och arkitektoniskt intressanta kyrkorna som ligger tätt samlade i den promenadvänliga stadskärnan. Mellan kyrkorna finner vi rustika restauranger, vackra torg, eleganta butiker och välrenommerade kaféer, där klassiska Tomaselli vid Alter Markt motsvarar allas våra föreställningar när det gäller det österrikiska utbudet av kaffesorter, bakelser, tidskrifter och inte minst service. Wolfgang Mozart är ju självklart fortfarande stadens störste son och hans föräldrahem är museum över den store tonsättaren. Även de goda pralinerna som bär hans namn förekommer flitigt överallt i stan. Musikarvet har ju dessutom staden tagit på allvar vilket både musikalfilmen Sound of Music och Salzburger Festspiele vittnar om. Den välbesökta gågatan Getreidegasse stoltserar med gedigna och flitigt avbildade butiksskyltar och genom staden flyter Salzachs friska blågröna vatten. På ömse sidor om vattendraget reser sig Mönchberg och Kapuzinerberg som två skyddande gestalter. Fästningen Hohensalzburg håller dessutom ett vakande öga på allt som sker nedanför och utsikten här uppifrån är magnifik. Det är lätt att förstå att salt var en viktig handelsvara under medeltiden och varifrån Salzburgs blomstrande rikedomar stammar. Låt oss genast bekanta oss med denna underbara stad!

DAG 5, TORSDAG: SALZBURG – ST WOLFGANG – TRAUNKIRCHEN

Med förhoppningar om att någon gång i framtiden få återvända lämnar vi Salzburg för den här gången och fortsätter genom naturfagra sjölandskap. Under förmiddagen stannar vi till i St Wolfgang och njuter av vyn över sjön med samma namn. Vid lunchtid når vi idylliska Traunkirchen och gemytliga Hotel Symposion Post som vi kommer att gästa de kommande två nätterna. Här är så vackert att man vill brista ut i sång; Bei mir bist du schön! Ca 8 mil

DAG 6, FREDAG: SALZKAMMERGUT

De bedårande omgivningarna där de österrikiska delstaterna Oberösterreich, Salzburg och Steiermark möts kallas Salzkammergut. Saltet, som under den kejserliga eran utvanns i området, har gett upphov till namnet. Blommande alpängar, välskötta små byar och resliga bergstoppar formar ett omväxlande landskap som smeker våra sinnen. Kryddat med blågröna sjöar känns paradiset nära. Sjön Traunsee gnistrar likt en ädelsten skyddat av massiva bergsidor och medeltida borgar. Utsikten från alptopparna en bit bort är hisnande. Detta är platsen där våra föreställningar om de österrikiska naturfenomenen och den öppenhjärtliga gästfriheten infrias. Vi som vill uppleva ännu mer kan se fram emot slottsbesök, forsande vattenfall, en stilla båttur, alpvandring med vyer som tar andan ur oss samt givetvis välsmakande lokal husmanskost. Willkommen!

DAG 7, LÖRDAG: TRAUNKIRCHEN – NÜRNBERG – GÖTTINGEN

Stärkta efter hotellets frukost tar vi farväl av Österrike för den här gången. Vid Passau korsar vi Donau och fortsätter genom vidsträckta Bayern. Framåt lunch anländer vi till frankiska Nürnberg och i denna historiskt såväl som kulinariskt särpräglade stad tar vår reseledare med oss på en kortare promenad. Mätta och belåtna fortsätter vi under eftermiddagen genom böljande landskap och förbi branta vinodlingar. Framåt kvällen checkar vi in på Hotel Astoria i Göttingen som välkomnar oss med middag och en god natts sömn. Ca 71 mil

DAG 8, SÖNDAG: GÖTTINGEN - MALMÖ    

Efter frukost rullar vår bekväma buss vidare norrut. Innan vi seglar från Puttgarden till Rödby stannar vi för lunch i en tysk by. Väl i Danmark fortsätter vi mot Malmö som vi beräknas nå vid åttatiden på kvällen. Uppfyllda av oförglömliga semesterminnen tar vi farväl av alla nyfunna vänner. Tack för denna gång! Ca 63 mil

Utflykter

     
  Samma upplevelser till lägre pris!
Våra utflykter berikar och sätter extra guldkant på din resa. Boka Alla Utflykter före avresa och du sparar pengar.
Dessutom skyddas du från eventuella prishöjningar. Du kan även köpa enskilda utflykter av vår reseledare på plats.
Alla Utflykter: 1.455:- Ordinarie pris: 1.620:- Du sparar 165:-
 
     

VÄLKOMSTMIDDAG I SALZBURG, KVÄLLSTUR

Första kvällen i Salzburg tar vår reseledare med oss på en promenad till en av Europas allra äldsta restauranger, inrymd i ett gammalt kloster. Vi tas emot i en verkligt speciell miljö och sällar oss till historiska digniteter som Karl den store, Christoffer Columbus och givetvis familjen Mozart som alla påstås ha dinerat eller åtminstone tömt en bägare här. Vi känner historiens vingslag medan vi går till bords för att njuta av mat och dryck.

Pris inkl. middag ca 370:-

STADSRUNDTUR I SALZBURG, HALVDAG

Rikedom, prakt och självständighet är ord som beskriver Salzburg på ett uppriktigt sätt. Den välansade slottsparken Mirabell känner vi igen från filmen Sound of Music. Till fots fortsätter vi sedan våra upptäckter och låter oss bedåras av både Kollegienkirches och domkyrkans barockprakt, hänföras av konstverket Pferdeschwemmes praktiska funktion och imponeras av det mäktiga furstliga residenset. Snirkligt dekorerade rokokofasader i mjuka pastellfärger och eleganta kaféer är vanliga inslag i den tilltalande stadsbilden.

Pris ca 190:-

HITLERS ÖRNNÄSTE, HALVDAG

Vi beger oss över gränsen till Tyskland och Berchtesgadens mäktiga alplandskap. Äventyret tar oss med till berget Kehlsteins topp. Här finner vi Kehlsteinhaus, ofta kallat för Örnnästet, som Adolf Hitler fick i 50-årspesent av sitt eget nazistparti. Här hade han sin undangömda vrå tillsammans med Eva Braun och nu för tiden hyser byggnaden ett intressant museum. Utsikten är bedårande så glöm inte att ta med kameran!

Pris inkl. inträde ca 330:-

WOLFGANGSEE OCH ST WOLFGANG

Under förmiddagen når vi fram till Wolfgangsee och den gästvänliga byn St Wolfgang. En promenad i byn för oss till det berömda värdshuset som gett namn åt operetten Vita Hästen.

Ingår i resans pris!

BÅTTUR PÅ TRAUNSEE OCH SCHLOSS ORT, HALVDAG

Vi stiger ombord på ett av de eleganta fartygen som trafikerar Traunsee. På sjöns östra sida strävar massiva bergformationen mot skyn och medan vi stävar norrut och njuter av sjöbrisen. Vi går i land i kurorten Gmunden och låter oss bedåras av den välbevarade arkitekturen utmed strandpromenaden. Som ett sagoslott ligger det medeltida Schloss Ort uppfört ute i vattnet och lockar till ett besök.

Pris inkl. båttur och inträde ca 290:-

ATTERSEE, VATTENFALL OCH ALPVANDRING, LÅNG HALVDAG

I södra spetsen på sjön Attersee möter vi vattenfallet Burggrabenklamm. Vi vandrar ett par hundra meter längs den tillrättalagda spången och njuter av att se vattenmassorna påverkas av tyngdlagen. Vårt nästa mål är berget Feuerkogel. Med hjälp av linbanan tar vi oss upp på 1 600 meters höjd och fortsätter med en lättare alppromenad. Luften är lika klar som utsikten är hänförande. Vi belönas med en välsmakande lunch innan vi tar liften ner igen.

Pris inkl. inträde, lunch och linbana ca 440:-

NÜRNBERG

Nürnbergs tradition som centrum för både skickligt hantverk och framgångsrik handel präglar staden än i dag. Uppe på en höjd tronar försvarsanläggningen Kaiserburg med anor från medeltiden. Vår reseledare tar oss med på en promenad och det ges även tillfälle att äta lunch innan vi lämnar Nürnberg.

Ingår i resans pris!

Avgångar & priser

Inga tillgängliga platser

Information

I priset ingår: Resa i helturistbuss med toalett och luftkonditionering. Övernattningar i dubbelrum med dusch/bad och wc. Frukostpension samt middagar i Traunkirchen och på övernattningshotellen i Tyskland (4 middagar och 7 frukostar). I priset ingår även bro-, väg-, färje och serviceavgifter samt reseledarservice. Dessutom ingår besök i St Wolfgang och Nürnberg.

Enkelrumstillägg: 1.395:-.

Barnrabatter: 30 % för barn under 16 år som delar rum med två fullt betalande resenärer.

Övrigt: Dubbelrum med en extrabädd kan erbjudas.

Resan avgår: Från Öresundsterminalen i Malmö söndagar kl 08.10. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)