Skip to main content

Lyon med Beaujolais 9 dagar

BUSSRESA - Frankrike - Rundresa, Lyon 9 dagar

Lyon med Beaujolais 9 dagar - Nyhet!

Frankrikes mathuvudstad välkomnar oss på ett innehållsrikt besök. Med välkända vindistrikt inpå knutarna, antikens vingslag ständigt närvarande och storstadskänslan pulserande under ytan lär vi känna både bouchon och traboules. Under resdagarna plockar vi guldkornen ur den franska kulturtraditionen och njuter av landsbygdens välfyllda skafferi. En resa för oss livsnjutare!

Ingår i priset
  • Resa i helturistbuss
  • 8 övernattningar i dubbelrum
  • 2 middagar
  • 8 frukostar
  • Besök i Metz och Mainz
  • Vingårdsbesök i Beaujolais
  • Reseledarservice
Snabba fakta
  • En underbar resa där du får allt i ett – rundresa, storstad och vinresa.
  • Upplev ljuvliga Lyon – Frankrikes mathuvudstad!
  • Utflykterna till Metz, Mainz och vingårdsbesök i Beaujolais ingår i priset.

Dagsprogram

DAG 1, LÖRDAG: MALMÖ – WETZLAR

I Malmö träffar vi vår reseledare och tar plats i den komfortabla bussen. Efter ett par timmars färd genom Danmark når vi Rödby och färjan till Puttgarden. I norra Tyskland stannar vi till för att äta lunch och sedan bär det av vidare söderut. Lagom till kvällen anländer vi till Wetzlar och vårt bekväma övernattningshotell för middag och skön nattvila. Ca 78 mil

DAG 2, SÖNDAG: WETZLAR – METZ – BESANCON

Den goda hotellfrukosten blir en utmärkt start på dagen. Vi passerar finansstaden Frankfurt och korsar Rhen under förmiddagen på väg mot Lorraine i Frankrike. Vid lunchtid hälsar vi på i Metz och vår reseledare tar oss med på en liten rundtur innan vi får möjlighet till en god bit mat. Senare framåt eftermiddagen anländer vi till det Franche-Comté och dess historiska huvudort, Besancon. Vi tar in på modernt designade Ibis Styles Hotel och redan på kvällen får vi möjlighet att utforska staden tillsammans med vår reseledare. Ca 57 mil

DAG 3, MÅNDAG: BESANCON

Det historiska fria grevskapet Franche-Comté och dess gamla huvudstad Bescancon har i likhet med övriga områden i dagens östra Frankrike ömsom lytt under främmande makter, ömsom varit sina egna herrar. Mjuka böljande åkerfält varvade med högalpina skogsområden och frodiga betesmarker bidrar till de natursköna scenerierna. Vi får möjlighet att ta oss ut på landsbygden och stifta bekantskap med några av områdets kulinariska hemligheter såsom osten Comté, det gula vinet från Jura och det kungliga saltet. Samtliga våra sinnen har höjdpunkter att se framemot!

DAG 4, TISDAG: BESCANCON – CLUNY – BEAUJOLAIS – LYON

Vi tar farväl av Besancon men nu väntar ännu fler upplevelser i kulturens och vinets tecken. Dagens första besök ägnar vi åt Cluny där en av Frankrike främsta klosteranläggningar ligger, grundat redan på 900-talet. Dess romanska kyrkobyggnad var den största fram till 1500-talet och den religiösa och arkitektoniska betydelsen Cluny kom att spela kan knappast överdrivas. Nu befinner vi oss i södra Bourgogne i distriktet Beaujolais och givetvis passar vi på att hälsa på en av traktens vinbönder. Under eftermiddagen når vi storstaden Lyon och tar in på välbelägna och mycket trevliga Ibis Styles Lyon Confluence Hotel. Nya upptäckter står på tur! Ca 30 mil

DAG 5-6, ONSDAG TILL TORSDAG: LYON

Lyon tampas med Marseille om att räknas som Frankrikes största stad efter Paris. Oavsett hur gränsdragningarna görs är Lyon en färgstark och fascinerande plats som dessutom brukar benämnas som landets okrönta mathuvudstad. Närheten till goda råvaror, förstklassiga vinodlingsområden och en genuin gourmettradition är några av anledningarna till detta stolta epitet. Men Lyon är också en gammal stad och dess historia går tillbaka till romartiden då Julius Ceasar erövrade området där floderna Rhône och Saône flyter samman och grundade en kommersiell och militär stödjepunkt under namnet Lugdunum. Fortfarande syns tydliga lämningar från den här tiden. Stadsbilden kryddas dessutom av storslagna kyrkor från olika epoker och eleganta renässanspalats. I Lyon Vieux, den gamla stadsdelen, stöter vi på vindlande kullerstensgator och klassiska ”bouchon”, restauranger som serverar det lokala köket. Även de för staden så kännetecknande täckta passagerna ”traboules”, som har sitt ursprung i Lyons långvariga tradition inom silkesvillverkning, finner vi här. Nu har vi ett par dagar att bekanta oss närmare med denna innehållsrika och i alla hänseenden smakfulla stad och dess intressanta omgivningar!

DAG 7, FREDAG: LYON – RONCHAMP – STRASBOURG

Efter frukost tar vi plats i bussen och färdas norrut. I Ronchamp tittar vi till Le Courbusiers välkända skapelse, Chapelle Notre-Dame-du-Haut, som verkligen står i kontrast till klosteranläggningen i Cluny. Dagens slutmål är Strasbourg, en av den europeiska unionens huvudstäder och tillika den historiska provinsen Alsace största stad. Vi checkar in på bekväma och välkomnande Hotel Ibis Strasbourg Centre Historique och får möjlighet att lära känna ytterligare en fransk stad. Ca 51 mil

DAG 8, LÖRDAG: STRASBOURG – MAINZ – GÖTTINGEN

Vi lämnar Strasbourg bakom oss och så småningom även Frankrike. Nu ska vi ägna oss åt Tyskland och förbundslandet Rheinland-Pfalz. Vid lunchtid besöker vi Mainz, vackert belägen där floderna Rhen och Main flyter samman. Denna urgamla stad och tillika före detta kurfurstendöme förknippas bland annat med boktryckarkonstens utveckling och en förnämlig domkyrka. Vår reseledare tar oss med på en kortare rundtur innan vi får tillfälle att äta lunch. Framåt kvällen hälsas vi välkomna till Göttingen och vårt övernattningshotell som bjuder på middag och härliga sängar. Ca 45 mil

DAG 9, SÖNDAG: GÖTTINGEN – MALMÖ

På morgonen smakar det bra med en rejäl frukost innan avfärd. Vi färdas förbi storstäderna Hannover och Hamburg på vår väg upp mot färjeläget i Puttgarden. Längs vägen stannar vi för både fika och lunch. Efter en kort färd över Fehmarn bält befinner vi oss åter på dansk mark. Bussen far genom det örika landskapet och via Öresundsbron beräknas vi nå Öresundsterminalen i Malmö vid 20-tiden. Tack för en trevlig resa! Ca 61 mil

Utflykter

     
  Samma upplevelser till lägre pris!
Våra utflykter berikar och sätter extra guldkant på din resa. Boka Alla Utflykter före avresa och du sparar pengar.
Dessutom skyddas du från eventuella prishöjningar. Du kan även köpa enskilda utflykter av vår reseledare på plats.
Alla Utflykter: 2.350:- Ordinarie pris: 2.615:- Du sparar 265:-
 
     

METZ

Metz, huvudstaden i Lorraine och en historisk bricka i gränsstriderna mellan Frankrike och Tyskland, har romerska anor och ett strategiskt läge där floderna Mosel och Seille flyter samman. Stadsbilden domineras av de många broarna som korsar vattendragen samt den imponerande domkyrkan, tillägnad den helige Stefan och omtalad för sina höga valv.

Ingår i resans pris!

RUNDTUR I BESANCON, KVÄLLSTUR

Vår reseledare tar oss med på en rundtur genom vackra Besancon. Naturskönt beläget ute på ett näs i floden Doubs lopp vaktas Besancon av ett bastant citadell, ritat av Ludvig XIV:s fästningsbyggare Vauban. Klocktillverkning har varit en av stadens främsta inkomstkällor och i ett elegant renässanspalats finns numera ett museum som skildrar detta. Författaren Victor Hugo och den moderna filmteknikens skapare, bröderna Lumières, föddes i Bescancon och deras barndomshem tillhör också sevärdheterna, liksom klockspelet i domkyrkan. Vi rundar av rundturen på en klassisk restaurang.

Pris inkl. middag med dryck ca 425:-

SMAKUPPLEVELSER I FRANCHE-COMTÉ OCH JURA, LÅNG HALVDAG

I dag beger vi oss ut på landsbygden söder om Besancon för att njuta av områdets delikatesser. Vi börjar med att hälsa på ett gårdsmejeri som visar hur den klassiska Comtéosten tillverkas. Arbois, huvudort i vindistriktet Jura, förknippas med vin jaune, det gula vinet, som påminner om sherry och som växer på sluttningarna vid floden Cuisance. Vi besöker en vingård för en spännande rundvandring och provsmakning. Unescoskyddade Arc-et-Sens ståtar med ett kungligt saltverk från 1700-talet inrymt i särdeles vackra omgivningar.

Pris inkl. provsmakningar ca 465:-

VINGÅRD I BEAUJOLAIS

Vindistriktet i södra delen av Bourgogne bär namnet Beaujolais och vinerna härifrån är ofta lätta och fruktiga. På vinstockarna växer druvan gamay och mellan vinfälten ute på den vackra landsbygden ligger vinbyarna utspridda. De tio främsta odlingsområdena bär kvalitetsbeteckningen cru och vad det innebär ska vi undersöka lite närmare.

Ingår i resans pris!

GLITTRANDE LYON, KVÄLLSTUR

Vi börjar vårt besök i Lyon med att utforska Vieux Lyon, den gamla stadsdelen. Med hjälp av bergbanan tar vi oss upp till Place Fourvière där den storslagna 1800-talskyrkobyggnaden låter sina spiror sträva mot skyn. Utsikten är bedårande och de romerska amfiteatrarna ger oss ett omtumlande tidsperspektiv. Vi fortsätter till en klassisk bouchon lyonnaise för att bekanta oss med det omskrivna lokala köket!

Pris inkl. middag med dryck ca 445:-

STADSRUNDTUR I LYON, HALVDAG

Storstaden Lyon bjuder på särskilt intressanta upplevelser inom arkitektur, kultur, gastronomi och konst även jämfört med andra europeiska metropoler. Mellan floderna Rhône och Saône sticker en smal halvö likt Manhattan ut och i dess norra del finner vi Musée des Beaux Arts, Lyons främsta konstmuseum och ståtliga Hôtel de Ville. I området La Croix-Rousse rymdes mycket av den legendariska silkesindustrin och saluhallarna Paul Bocuse är ju som gjorda för ett lunchstopp. Vår nya franska favorit har presenterat sig!

Pris ca 245:-

FLODERNA RHÔNE OCH SAÔNE, KVÄLLSTUR

Den antika föregångaren till dagens Lyon växte fram där floderna Rhône och Saône flyter samman och nu är det vår tur att lära känna staden från vattenperspektivet. På en bekväm utflyktsbåt njuter vi av vackra vyer och känner in atmosfären på en av Västeuropas viktigaste vattenvägar. Väl iland igen beger vi oss till en trivsam bistro och fortsätter bekanta oss med den lokala kokkonsten.

Pris inkl. båtfärd och middag med dryck ca 475:-

VINGÅRDSBESÖK I CÔTES DU RHÔNE, LÅNG HALVDAG

De allra främsta Côtes du Rhône-vinerna kommer från norra Rhônedalens branta sluttningar, strax söder om Lyon. Hit beger vi oss för att hälsa på en av traktens vinbönder. Vi får reda på hur tillverkningen går till och möjlighet att smaka av de mustiga, fylliga och kraftfulla vinerna. Givetvis finns tillfälle till prisvärda inköp. I närheten ligger även Vienne, en viktig romersk stad för två tusen år sedan som visar upp en rad intressanta lämningar.

Pris inkl. vinprovning ca 295:-

STRASBOURG, KVÄLLSTUR

I Strasbourg, där hela Europa sammanträder i olika konstellationer, flyter romartid, medeltid och nutid samman. Kontrasterna möter vi då vi jämför de moderna kvarteren, präglade av internationell verksamhet, med korsvirkeshusen i "Petite France" som vi glider förbi under turen på floden Ill.

Pris inkl. båttur ca 265:-

MAINZ

Huvudstaden i förbundslandet Rheinland-Pfalz är en av Tysklands äldsta städer och utsågs tidigt till ärkebiskopssäte och utgjorde också ett av de sju kurfurstendömen som utsåg den tysk-romerske kejsaren. Bland stadens sevärdheter utmärker sig just kurfurstepalatset och domkyrkan. Det var också här som Johann Gutenberg utvecklade en metod att trycka böcker och i museet som bär hans namn skildras detta.

Ingår i resans pris!

Information

I priset ingår: Resa i helturistbuss med toalett och luftkonditionering. Övernattningar i dubbelrum med dusch/bad och wc. Frukostpension samt middagar på övernattningshotellen i Tyskland (2 middagar och 8 frukostar). I priset ingår även bro-, väg-, färje- och serviceavgifter samt reseledarservice. Dessutom ingår besök i Metz och Mainz samt vingårdsbesök i Beaujolais.

Enkelrumstillägg: 2.495:-

Övrigt: Dubbelrum med en extrabädd kan erbjudas.

Resan avgår: Från Öresundsterminalen i Malmö lördagar kl 08.10. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 4 - 7

Ibis Styles Lyon Confluence Hotel, Lyon
Ibis Styles Lyon Confluence Hotel, Lyon
Modernt och mycket prisvärt hotell som trots sin officiella kategori är mycket uppskattat av sina gäster. Läge: Centralt beläget i närheten av järnvägsstationen Gare de Lyon-Perrache på halvön som om...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 1 - 2

Best Western Hotel, Wetzlar
Best Western Hotel, Wetzlar
Bekvämt och bra övernattningshotell med central läge nära gamla stan och strandpromenaden vid floden Lahn. Läge Centralt beläget nära ett grönt promenadstråk längs floden Lahn och ca 10 minuters prom...

Övernattning Dag 2 - 4

Ibis Styles Hotel, Besancon
Ibis Styles Hotel, Besancon
Mycket uppskattat välskött storstadshotell med bekväma och mycket makfullt inredda rum, ett plus för hotellets utomhuspool (öppen under högsäsong). Läge: Beläget cirka 20 minuters promenad från TGV-s...

Övernattning Dag 7 - 8

Ibis Hotel Centre Historique, Strasbourg
Ibis Hotel Centre Historique, Strasbourg
Stort och modernt hotell med en nyrenoverad och fräscht designad lobbybar och restaurang. Läge: Bra centralt läge vid floden Ill och det moderna konstmuseet Mamcs. Härifrån är det bara någon minuts p...

Övernattning Dag 8 - 9

Hotel Astoria, Göttingen
Hotel Astoria, Göttingen
Uppskattat trestjärnigt hotell med utmärkt service och trevlig personal. Läge: Beläget ca 2 km från centrum Adress: Hannoversche Strasse 51-53, DE-37075 GÖTTINGEN Telefon: 0049-551-30500 Officiell kla...
Kontakta oss
Adress:
Ölvemarks Holiday
Box 4012
SE-203 11 Malmö