Skip to main content

Lantliga Österrike 9 dagar

BUSSRESA - Österrike - Rundresa, Lantliga Österrike 9 dagar

Lantliga Österrike

Lantliga idyller, friska viner, vackra vyer och inte minst det omtalade österrikiska gemytet kommer vi att möta på denna avkopplande bussresa. Lipizzanerhästar, spännande borgar och vackra byggnader. Kanske en apfelstrudel, knödel och gröstl också? Det bästa av Österrike samlat på en och samma resa. Willkommen!

Snabba fakta
  • En resa med avkoppling och underbara naturupplevelser.
  • Njut av vackra vyer och trevliga utflykter med fokus på naturen.
  • Båtturer, vinprovningar, slottsbesök och vackra historiska städer kantar vår färd.
Ingår i priset!
  • Resa i helturistbuss
  • 8 övernattningar i dubbelrum
  • 7 middagar
  • 8 frukostar
  • Besök i Burg Forchtenstein
  • Reseledarservice

Dagsprogram

DAG 1, LÖRDAG: MALMÖ – ALTENBERG

På morgonen strålar vi samman med vår reseledare i Malmö och tar plats i den bekväma helturistbussen. Vi sätter kurs över Öresundsbron och i danska Gedser väntar färjan till Rostock. Ombord kan vi passa på att äta lunch. Under eftermiddagen rullar vi söderut genom Brandenburg och vidare förbi den sachsiska kulturstaden Dresden. Lagom till kvällen ankommer vi orten Altenberg, högt belägen i bergskedjan Erzgebirge och nära gränsen till Tjeckien, och tar in på fridfullt belägna Ahorn Waldhotel Stephanshöhe. Här väntar sköna sängar och en god middag på oss! Ca 68 mil

DAG 2, SÖNDAG: ALTENBERG – POYSDORF – MÖRBISCH

Efter frukost fortsätter vi söderut, förbi Prag och genom Tjeckien. Efter att ha passerat den österrikiska gränsen stannar vi till i Poysdorf, huvudorten i vindistriktet Weinviertel, för lunch. Kanske får vi tillfälle att bekanta oss med dryckerna från trakten?  Framåt kvällen anländer vi till Mörbisch am See, beläget vid Neusiedlersjön. Här checkar vi in på Hotel Drescher som snart dukar fram kvällens middag. Ca 52 mil

DAG 3, MÅNDAG: BURGENLAND

Det stämningsfulla och smått exotiska landskapet Burgenland är delat mellan Österrike och Ungern. Vid sjön Neusiedler See ligger inbjudande småstäder och vidsträckta vinodlingar. Burgenland är bland annat just omtalad för sin vinproduktion och här framställs röda viner men även söta viner som angripits av ädelröta och vita viner av druvsorter som sauvignon blanc och welschriesling. Vi får inte missa besöken i vinbyn Rust eller huvudstaden i Burgenland, Eisenstadt!

DAG 4, TISDAG: MÖRBISCH – FORCHTENSTEIN – SEMRIACH

Vi fortsätter vår österrikiska odyssé efter ännu en god frukost och gör dagens första stopp vid slottet Forchtenstein. Förutom den milsvidda utsikten väntar oss också en spännande vandring genom slottets gamla gemak. Vi lämnar Burgenland och korsar gränsen till Steiermark för att framåt dagen komma till idylliska Semriach och familjära Semiracher Hof. Härifrån fortsätter vi upptäcktsfärderna och redan under eftermiddagen får vi möjlighet at bekanta oss med Österrikes näst största stad, Graz. Ca 20 mil

DAG 5, ONSDAG: STEIERMARK

Förbundslandet Steiermark är kanske inte lika omtalat som andra delar av Österrike, men man kan verkligen säga att detta är Österrike i miniatyr. Steiermark gränsar till Slovenien och har ett behagligt och skönt klimat. Här finns alper med snötäckta toppar, djupgrönar skogsområden, bördiga slätter, kristallklara sjöar och mat som smakar som mat gjorde förr. Huvudstaden Graz brukar kallas för Europas nordligaste renässansstad och vi som passar på att följa med på besöket hit kommer att få njuta av en vacker och välskött stad. Habsburg, Europas främsta fursteätt, har styrt över Steiermark i århundraden och bland annat lämnat efter sig det välkända stuteriet i Piber som föder upp Lipizzanerhästarna åt Spanska ridskolan i Wien. Vi utforskar Steiermark och njuter av gästfriheten och de omväxlande naturscenerierna!

DAG 6, TORSDAG: SEMRIACH – MELK

Nu har det blivit dags för oss att ta oss norrut. Genom kuperade och natursköna landskap sätter vi kurs mot mäktiga Donau och småstaden Melk, belägen invid floden i skuggan av det mytomspunna benediktinerklostret. Vi gör oss hemmastadda på charmiga Wachauerhof. Bedårande vackra Wachaudalen ligger för våra fötter! Ca 20 mil

DAG 7, FREDAG: WACHAUDALEN

Den ca tre mil långa sträckning utmed Donau, från Melk till Krems, rymmer inte bara välskötta vinodlingar, uråldriga små byar, praktfulla barockkloster och suggestiva borgruiner. Här möts vi nämligen också av äkta, oförfalskat österrikiskt gemyt och naturscenerier som får oss att tappa andan. Donau, som genom årtusenden både har fungerat som sammanlänkade transportled såväl som effektiv gräns, väller fram i dalgången likt ett mäktigt sammetslent band. Kelter, romare och innan dess folkslag som vi inte känner namnen på, har i urminnes tider kämpat om makten över detta sägenomspunna och farligt vackra område. Det medeltida tyskspråkiga hjälteeposet Nibelungenlied, tolkat och tonsatt av Richard Wagner, påstås utspela sig längs Wachaudalen. Österrikiska grevar, makthungriga klosterordnar och den kejserliga ätten Habsburg har alla tävlat om att lägga dalen under sina fötter. Rikedom har skapats av möda och slit, fantastiska byggnader har uppförts och kännedom om hur vin ska odlas och framställas har gått i arv från generation till generation. Som nutida besökare får vi möjlighet att skörda frukterna av allt detta. Hänföras av landskapsvyerna, provsmaka vinet, glädjas åt kokkonsten och få insikt om hur allt detta hänger samman. Wachaudalen engagerar och förför sina besökare. Låt oss ta chansen och skämma bort oss på riktigt!

DAG 8, LÖRDAG: MELK – KASSEL

Efter innehållsrika dagar lämnar vi Wachaudalen och styr västerut längs med Donau. Vid treflodsstaden Passau välkomnas vi till Tyskland och på ett lantligt beläget bayerskt värdshus hälsar vi på för lunch. Framåt kvällen siktar vi vårt övernattningshotell i trakterna av hessiska Kassel och god mat och sköna sängar väntar på oss. 71 mil

DAG 9, SÖNDAG: KASSEL – MALMÖ

Hotellets frukostbuffet blir en utmärkt start på dagen och sedan fortsätter vi norrut. Den vidsträckta Lüneburgerheden passerar vi under eftermiddagen och efter lunch tar vi färjan till danska Rödby. Turning Torsos silhuett skymtar framåt kvällen och sedan har vi inte långt kvar till Öresundsterminalen. Tack för den här gången! Ca 65 mil

Utflykter

     
  Samma upplevelser till lägre pris!
Våra utflykter berikar och sätter extra guldkant på din resa. Boka Alla Utflykter före avresa och spara pengar.
Dessutom skyddas du från eventuella prishöjningar. Du kan även köpa enskilda utflykter av vår reseledare på plats.
Alla Utflykter: 2.210:- Ordinarie pris: 2.460:- Du sparar: 250:-
 
     

BÅTTUR PÅ NEUSIEDLERSEE OCH VINBYN RUST, HALVDAG

Vi beger oss till hamnen i Mörbisch och stiger ombord på en båt för en avkopplande tur på den vackra sjön Neusiedler. Grannorten Rust är känd för sin vintillverkning och här tittar vi närmare på vinrankorna och får reda på hur arbetet på en vingård går till. Nere under de gamla källarvalven fortsätter vi utforskandet av traktens vin och givetvis får vi även provsmaka!

Pris inkl. båttur och vinprovning ca 435:-

EISENSTADT, EFTERMIDDAGSTUR

Eisenstadt är huvudstad i förbundsrepubliken Burgenland och förknippas intimt med den förnäma ungerska aristokratätten Esterházy. Kompositören Joseph Haydn var verksam som musikalisk ledare vid Esterházys hov under flera decennier och ligger också begravd i kyrkan som bär hans namn. Vår reseledare tar oss med på en givande rundtur innan vi får möjlighet till egna strövtåg. Shoppingutbudet kanske lockar?

Pris ca 140:-

BURG FORCHTENSTEIN

Strategiskt belägen upp på en höjd i västra Burgenland med milsvidd utsikt finner vi Burg Forchtenstein. Från början anlagd som en medeltida borg men senare moderniserad till en försvaranläggning i tiden vittnar Forchtenstein om dramatiska tider. Vi följer med på en spännande rundvandring. Rustkammaren och den omfattande vapensamlingen imponerar särskilt!

Ingår i resans pris!

RENÄSSANSSTADEN GRAZ, HALVDAG

Huvudstaden i Steiermark var ett viktigt handelscentrum redan under medeltiden. Tysta arkader, mer än 40 innergårdar i renässansstil i Gamla stan och imponerande fasader. Graz brukar kallas Europas nordligaste renässansstad och det förvånar inte att hela den gamla stadskärnan är upptagen på Unescos världsarvslista. Följ med och ta del av Graz främsta sevärdheter!

Pris ca 215:-

LIPIZZANERHÄSTAR OCH FRILUFTSMUSEET STÜBING, HELDAG

Dagens första stopp blir i den lilla byn Bärnbach som ståtar med en lite annorlunda kyrka. Österrikes kanske främsta moderna arkitekt och konstnär, Friedensreich Hundertwasser, fick i slutet av 1980-talet uppdraget att renovera byns kyrka och i dag är Santa Barbara en färgglad och ståtlig byggnad. Vi fortsätter sedan till Piber och Lipizzanerhästarnas hemvist. I Piber avlas och växer Lipizzanerhästar upp och vi får följa med på en rundvandring. Dagens sista besök ägnar vi ett av Europas största friluftsmuseum, Stübing. Närmare hundra historiska gårdsbyggnader från olika delar av Österrike finns samlade i en naturskön dal och en promenad härigenom är en resa i både tid och rymd!

Pris inkl. inträden ca 435:-

MELK, HALVDAG

Melk rymmer bara några tusen invånare men har ett rikt och spännande förflutet. På en höjd ovanför Donau reser sig den enastående klosteranläggningen, välkänd från Umberto Eccos roman ”I rosens namn”. Under början av 1700-talet skapades den nuvarande barockprakten och klostrets bibliotek såväl som dess kyrka tillhör Österrikes främsta kulturskatter.

Pris inkl. inträde ca 285:-

HEURIGENABEND, KVÄLLSTUR

Ursprungligen var ordet Heuriger benämningen på den yngsta årgången av det lokala vinet, men numera syftar det lika mycket på de inbjudande vinstugorna, oftast lantliga belägna. I kväll besöker vi en traditionell vinstuga för att njuta av den vällagade maten och det friska vinet. Musiken håller takten till de glada skratten medan vi roar oss och har trevligt. En kväll som ingen bör missa!

Pris inkl. middag med dryck ca 455:-

BÅTFÄRD PÅ DONAU OCH VINPROVNING, LÅNG HALVDAG

Ombord på en bekväm flodbåt tar vi oss nedströms längs Donau. Vi njuter av en hänförande vacker färd längs den grönskande Wachaudalen. Fridfulla vinbyar samsas med välskötta vingårdar som sluttar brant ner mot floden. Båten lägger till i välbekanta Dürnstein. I byns mäktiga borgruin på en klippa ovanför Donau satt den engelske kungen Rickard Lejonhjärta fängslad på 1100-talet. Vi fortsätter sedan vidare till Krems an der Donau, en av Österrikes allra äldsta städer och mycket betydelsefull under medeltiden. Krems fungerar också som centralort för vinodlingen i Wachaudalen och under eftermiddagen passar vi på att besöka en välrenommerad vinodlare. Här får vi lära känna de ansedda lokala vinerna lite bättre och givetvis ges möjlighet till båda provning och inköp.

Pris inkl. båtfärd och vinprovning ca 495:-

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
16/5Hotel Trattnerhof, SemriachMer än 87 995:-Boka
27/6Hotel Trattnerhof, SemriachMer än 87 995:-Boka
18/7Hotel Trattnerhof, SemriachMer än 87 995:-Boka
22/8Hotel Trattnerhof, SemriachMer än 87 995:-Boka

Information

I priset ingår: Resa i helturistbuss med toalett och luftkonditionering. Övernattningar i dubbelrum med dusch/bad och wc. Halvpension under resan utom en kväll i Melk (7 middagar och 8 frukostar). I priset ingår även bro-, väg-, färje- och serviceavgifter samt reseledarservice. Dessutom ingår besök i Burg Forchtenstein.

Enkelrumstillägg: 1.495:-

Barnrabatter: 30 % för barn under 16 år som delar rum med två fullt betalande resenärer.

Övrigt: Dubbelrum med en extrabädd kan erbjudas.

Resan avgår: Från Öresundsterminalen i Malmö lördagar kl 08.10. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)
 

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 4 - 6

Hotel Trattnerhof, Semriach
Hotel Trattnerhof, Semriach
Familjärt hotell i traditionell österrikisk stil, vackert beläget i lantliga omgivningar. Den vänliga personalen ser till att man verkligen upplever det österrikiska gemytet på riktigt. Läge: Vackert...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 1 - 2

Ahorn Waldhotel Stephanshöhe, Altenberg
Ahorn Waldhotel Stephanshöhe, Altenberg
Uppskattat hotell med underbart och lugnt läge nära till den vackra naturen. Läge: Beläget cirka 3 km från centrala Altenberg, 100 meter till närmsta busshållplats Adress: Hauptstrasse 83, DE-01773 A...

Övernattning Dag 2 - 4

Hotel Drescher, Mörbisch am See
Hotel Drescher, Mörbisch am See
Trevligt hotell med vänlig personal i närheten av Neusiedlersee vid den ungerska gränsen. Läge: Lugnt och centralt beläget i den lilla orten Mörbisch am See i närheten av Neusiedlersjön och med prome...

Övernattning Dag 6 - 8

Hotel Wachauerhof, Melk
Hotel Wachauerhof, Melk
Familjeägt och gemytligt hotell med en fantrastisk vy upp mot det vackra barockklostret. Läge: Centralt beläget i Melk, promenadavstånd till det mesta. Genomfartstrafik Adress: Wienerstrasse 30, AT-33...

Övernattning Dag 8 - 9

InterCity Hotel, Kassel
InterCity Hotel, Kassel
Välskött och välkommnande övernattningshotell med bekväma rum, centralt beläget i Kassel. Läge: Beläget ca 3 km från det historiska hjärtat av Kassel Adress: Wilhelmshöer Allee 241, DE-341 21 KASSEL...