Kära hälsningar Ölvemarks Holiday ♥

Vi hoppas att snart få ta dig med ut i hela Europa igen
– Ta hand om dig och dina nära!

För oss är säkerheten och välmåendet för våra resenärer det viktigaste och i en tid av oro och osäkerhet har efterlängtade semesterresor tvingats skjutas på framtiden, men nu börjar vi få resa så smått igen till vissa länder vilket vi längtat efter!

Varma hälsningar från våra reseledare ❤

I väntan på att hela Europa ska öppna och vindarna vänder håller vi resedrömmen vid liv hemifrån med några hälsningar från våra reseledare.
 ”Den är mäktig, S:t Vituskatedralen där uppe på höjden i mitt älskade Prag. Här uppe passerar vi också platsen för ”startskottet” för 30-åriga kriget. Solen skiner och folklivet är rikt. Sakta promenerar vi ner till Wallensteins Trädgård och beskådar kopiorna av de vackra statyetterna vars original står på Drottningholm Slott i Stockholm. Solen skiner och folklivet på den berömda Karlsbron är myllrande. Här finns många konstnärer och gatumusikanterna underhåller oss då vi fortsätter vår promenad till Gamla Stadens Torg och det berömda Astronomiska uret. På caféer och uteserveringar njuter turister och lokalbefolkningen av en kopp kaffe eller kanske ett glas av det välkända tjeckiska ölet. Det berömda uret från 1400-talet slår sina slag och de 12 apostlarna visar sig för alla som samlats nedanför. Här beskådar vi också Tyn-kyrkan där Tycho Brahe har fått sin sista vila.

Solen skiner och jag sitter på ett café och läser Processen av Frans Kafka. Hemma väntar Jaroslav Haseks bok om Den Tappre Soldaten Svejk, två absoluta klassiker i den tjeckiska litteraturen. Ingmar Karlssons bok Det Omaka Paret lär mig en hel del om delningen av Tjeckoslovakien till Tjeckien och Slovakien. Mycket intressant!

EGENTLIGEN sitter jag i mitt lilla bibliotek här hemma, läser och drömmer om tiden då vi åter kan samlas för resor och upplevelser. Jag ser fram emot och längtar till den dag jag kan få ta med er till kultur-och kunskapsstaden Prag, en av mina absoluta favoritstäder. Eller till några andra pärlor i Centraleuropa. Till dess får vi nöja oss med foton, med böcker, med drömmar och allas vår längtan.

Välkomna tillbaka till oss då – jag och mina kollegor lovar att ta väl hand om er alla!"

Varma hälsningar, Annicka Malmström

 
 ”Ännu sitter vi kanske mer eller mindre i vår personliga karantän, men jag hoppas och tror att ni alla ändå känner er lika mycket 'på väg' som jag och mina reseledarkolleger. För min egen del stod de närmaste veckorna Paris, Prag och Polen på programmet. Allitterationen var en tillfällighet, men i vanlig ordning såg jag fram emot respektive resmål.

I Paris var jag med en grupp bara några dagar efter branden som höll på att förstöra Notre Dame. Hur ser det ut idag på platsen? Prag är den stad jag har guidat flest resenärer genom åren, men ändå har 'den gyllene staden' alltid något nytt för mig att upptäcka. Polen känner jag på något sätt som mitt andra hemland, då jag kontinuerligt följt landets så intressanta utveckling sedan mitt första besök där 1976.

Nu blev det ingen resa denna vår, inte för mig och inte för er – vi får alla denna så speciella vår avvakta och längta. Visst lyser solen just idag från en klarblå himmel, så vädret hade inte kunnat vara bättre någon annanstans, men det är omväxlingen i tillvaron som får oss att längta. Häromdagen tillagade jag en barszcz – nej, förresten, det blev borsjtj, den ryska varianten denna gång. Jag serverade den polska vodkan Zubrówka därtill och en mörk tjeckisk öl. Jag lärde mina gäster att säga skål på både ryska, polska och tjeckiska och soppan fick högsta betyg, men det var ändå något som fattades – den rätta miljön.

Ännu ett tag lär vi få vänta på att styra mot de rätta miljöerna, underbara platser runtom i Europa. Under tiden får vi nöja oss med att längta. Öppna en kartbok! Själv brukar jag säga att jag föddes med en kartbok i näven. En resa börjar hemma i soffan med en kartbok på soffbordet. Var har vi varit? Vilka platser vill vi återse? Vilka för oss ännu okända platser vill vi besöka? Bredvid kartboken ligger förstås Ölvemarkskatalogen! Där hittar du förhoppningsvis det du söker. Snart är längtan över. Då hoppas jag att ni ligger i startgroparna. Det gör jag! Välkomna!"

Varma hälsningar, Boye Jonsson

 
 "'Minns i november, den ljuva september…' så låter några textrader från en känd melodi från förr.

Ett gott glas Riesling från Rheingau och Mosel är aldrig fel, det kan vi också längta till. En sötma, en syra, en doft, sinnligt smakrikt serverad med eller utan tillbehör. I Rüdesheim, mitt i vinområdet serveras detta glas dygnet runt i en utemiljö på sådär 20-24 grader i skuggan och ljum kvällskänsla.

Rhen-Mosel är bra för kropp och själ. Jag längtar redan dit och jag vet att våra värdar på vårt familjehotell i Rüdesheim vill att vi kommer. Vi ses!"

Varma hälsningar, Peter Nisses

 
 ”I skrivande stund skulle jag tillsammans med några av er befunnit mig vid Gardasjön på säsongens första resa. Här skulle vi förutom Gardasjön upplevt platser som Verona, Iseosjön, Venedig och provsmakat fina viner från Valpolicella och Franciacorta.

I alla år som jag jobbat som reseledare har jag varit iväg varje påsk. Jag inser att jag tagit för givet att alltid kunna resa, både privat och i jobbet. Aldrig har jag tänkt tanken att det inte skulle vara möjligt. Nu vet ingen NÄR det blir möjligt igen. Att inte veta NÄR, att inte kunna få svar på frågan NÄR och att leva i ovisshet är en stor prövning för oss alla.

Jag fick just ett sms från en väninna med några visdomsord som jag tänkte delge er: 'Worrying won´t stop the bad stuff from happening, it just stops you from enjoying the good'. Översatt blir det ungefär: 'Att oroa sig kommer inte att hindra det dåliga att ske, det hindrar dig bara att njuta av det goda'.

Nu gör jag allt jag kan för att må bra och ha det bra, trots allt, och jag hoppas att ni gör det också. Jag tror på att stärka friskfaktorerna genom att ta hand om sig själv och sina grundbehov för välmående. Det kommer vi långt med. Att äta bra och god mat och att njuta av den, att vara ute och känna den härliga vårluften och höra fåglarna kvittra i den spirande grönskan och att återhämta sig och göra sådant man trivs med. Då är det större chans att man får en välgörande nattsömn som är så viktig för oss.

Och när vi själva mår bra är det också lättare att ta hand om andra och att vara ödmjuk och visa omtanke. Personligen passar jag på att göra sådant jag längtat efter. Att vara ute mycket och promenera och ha med picknick att äta i vårsolen. Att laga mat hemma - just nu har det blivit mycket indiskt! Att läsa skönlitteratur - för tillfället mest franska samtida författare som Tatiana de Rosnay och Delphine de Vigan.

Ta hand om er och varandra! Snart är vi på väg i buss ut i Europa igen!”

Varma hälsningar, Maria Kostaki

 
 "Eftersom jag utgår från att nästan alla någon gång vill besöka Normandie kommer här några tips i väntan på att din resa blir av!

Det finns en mängd möjligheter att i fantasin åka till detta gröna hörn av Frankrike. Till att börja med föreslår jag att du i närmaste matbutik (jo, de flesta är öppna) ser till att inhandla en baguette eller två. I ostdisken hittar du säkerligen flera franska ostar, men särskilt ska du leta efter landskapets egen ost, till exempel Camembert eller Livarot. Som dryck finns det bara ett val och det är den porlande friska normandiska äppelcidern, även den hittar man numera litet varstans.

Väl hemma letar du enkelt upp fransk musik på din dator. Något smäktande med Charles Aznavour eller en klassisk schlager från förr med Edith Piaf kanske? Vill du förbereda din kommande resa ytterligare föreslår jag att du läser på lite i förväg. Kanske Bo Wingrens trevliga kulturhistoriska skildring 'Resa i Normandie'? Vill du veta mer om D-dagens landstigning 1944 finns det en uppsjö böcker, men Antony Beevors 'D-dagen' är lätt att få tag på.

Då var det mesta förberett för att fortsätta drömma om denna resa! Och om Normandies oslagbart vackra landskap längs den omtalade invasionskusten. Jag är övertygad om att din resa blir av till slut – kanske snabbare än vi anar just nu."

Varma hälsningar, Ulf Irheden

 
 "En märklig situation det här, att inte kunna resa när resandet är ens livsluft. Men fantasin har inga gränser så låt oss sätta fart på den och ge oss ut på resa! Här hemma har jag plockat fram böcker och filmer om mina favoritplatser som jag annars inte hinner med. Hur många gånger kan man t.ex. se Sound of Music? Mitt svar är ’hur många gånger som helst!’. Så tag hjälp av filmen och se vackra Salzburg och Alperna om och om igen. Dröm dig bort och se fram emot när vi kan resa dit igen.

Förstärk känslan och laga till hela eller delar av en äkta österrikisk meny: En Wienerschnitzel med Salzkartoffeln (kokt potatis), en citronklyfta och lite lingon- eller tranbärssylt. Till dessert en ’Apfelstrudel’ eller, lite enklare men minst lika gott, ’Kaiserschmarren’ som är lätt att göra. Salzburger Nockerl, som jag lockat otaliga resenärer att prova i St Wolfgang, blir dock för avancerat för min del. Men något måste man ju ha ett se fram emot till nästa Österrike-resa. En god öl eller en ’Radler’ till detta och den österrikiska känslan infinner sig.

På balkongen avnjuts en kaffe, eller kanske t.o.m. en Irish Coffee nu när jag inte jobbar. Sen blundar man och föreställer sig att man sitter på en servering i en vacker alpby. Mozartkulor kan man med lite tur få tag i från någon godisbutik här hemma, även om det inte är de riktigt äkta. Det får bli nästa gång i Salzburg!

På återseende bästa resenärer!"

Varma hälsningar, Elisabeth Jackson
 

 
 "I det rådande läget kan det kännas själviskt att tänka på resor men är inte resandet en del av livet? Det är så vi upptäcker nya platser, får miljöombyte och perspektiv, umgås, njuter och skrattar. Vi planerar och pratar om resan innan vi ger oss av och sedan diskuterar vi allt eller minns och ler åt det vi har varit med om. Här är mina tips när man måste vänta för att komma iväg på sin drömresa:

• Läsa spännande böcker av Donna Leon och få känslan av att man följer den empatiske och melankoliske Kommissarie Brunetti på kanalerna och i de trånga gränderna i Venedig. Mellan brotten hinner han med ett litet glas vin och ett par cicchetti (liten macka) innan han kommer hem till sin familj där han förstås äter och dricker igen.

• Passa på att förbättra sina italienska kulinariska färdigheter. Jag tillagade en porchetta med goda tillbehör i söndags till familjens glädje.

• Äta sparris - även om gränserna är stängda för oss ska nog både den vita och gröna sparrisen snart finnas färsk i våra affärer och vi kan tänka på vår nästa resa till Tyskland.

• Bläddra i Ölvemarks-katalogen och drömma sig bort och även planera nästa resa!

Jag hoppas vi ses snart!"

Varma hälsningar, Linda Wither

 
 ”Italien, Italien i dessa tider går tankarna ofta till detta underbara land och deras folk. Själv hade jag förmånen att få besöka landet nu i februari, njuta av den varma välkomnande känslan på det lilla familjehotellet, dess goda mat och vackra natur. Nu en månad senare sitter vi alla i en annan situation och vi kan bara vänta tills vindarna vänder igen.

För att få den där härliga italienska känslan hem till er, rekommenderar jag att ni tillagar en god pasta och öppnar upp en flaska vin från en av era resor. Innan ni slår er ner framför den danska filmen ’Den skallige frisören’, eller ’Bröllop i Italien’ som den heter på svenska, för att skratta, gråta och bara njuta av allt vad som innefattar Italien. Vi ses i Italien eller någon annanstans snart igen.”

Varma hälsningar, Maria Bang Christensen

 
 ”Kära passionerade resenärer!

Våren öppnar våra sinnen, vi känner glädjen att återigen få uppleva dofter och naturens skiftningar under promenaden och dagarna blir ljusare och längre. Samtidigt finns ett litet sorgband kring hjärtat för vi vet att flera av våra älskade resmål och favoritplatser går igenom svåra tider. Reseledaren i mig blickar försiktigt positivt framåt, jag försöker vid varje möjligt tillfälle locka fram bilder ur mitt inre - från tidigare resor till Italien och i synnerhet Ligurien som jag kallar mitt paradis på jorden.

Förra helgens strålande sol lockade oss till Ystad Saltsjöbad. I den italienskinspirerade restaurangen fick vi återigen smaka de saknade maträtterna och uttala namnet på en knagglig italiensksvenska. På natten hade vi balkongdörren öppen och vågornas rytm när de mötte stranden lät mig drömma om Alassio i Ligurien, där havets brus är ständigt närvarande, dag som natt. Solen strålar värmde oss och gav mod och kraft att våga tänka på kommande resor där vi får återse våra älskade platser eller upptäcka nya!

Jag erkänner att jag måste ha Italien hos mig så ofta som möjligt. Varje dag går jag till mitt café här i Malmö och köper äkta italienskt kaffe som jag dricker med stor njutning. Blundar man lite, ser man torget i San Remo där gatumusikerna spelar och skuggan svalkar skönt. Att hålla kontakten med den italienska kulturen och språket kan man göra på många olika sätt, och för min del är varje tisdagskväll vigd åt det italiensk konversation då vi är några stycken som under Fabios eminenta ledning förkovrar oss i uttal och grammatik och får höra spännande nyheter om landet som vi har i våra hjärtan.

Jag föreslår att ni redan ikväll tittar på några semesterbilder från tidigare resor, tänker på de finaste platserna ni varit på och talar med varandra om allt det fina som trots allt finns kvar och väntar på oss längre fram! För mer inspiration; läs några rader i en italiensk tidning (eller fransk för den delen) – läs om era favoritresemål, det finns många fina reportage både på Youtube och i övrigt på Internet. Laga något gott med italiensk touch, och lyssna på italiensk musik! Dröm er bort lite grand varje dag, så blir det lättare att se framåt och någonstans i horisonten finns slutet på det tunga som vi bär på i denna tid! Med hopp om att vi ses snart!”

Varma hälsningar, Sara Romé