Istrien 9 dagar

– Livsnjutarresa till kulinarisk halvö i Kroatien

Kroatiska halvön Istrien liknas närmast vid ett Italien i miniatyr. Silverglänsande olivlundar, välskötta vinodlingar och uråldriga byar avlöser varandra. Utmed kusterna finner vi stadspärlorna Piran och Rovinj där arvet efter venetianarna och romarna går i dagern. Avstånden är korta. Kunskapen om vad jorden har att erbjuda i form av mat och dryck är utbredd. Till detta lägger vi den öppna gästfriheten och det bedårande landskapet. Med andra ord – en perfekt semester!

  Se alla bilder från resan på vår instagram - Klicka här »

Snabba fakta

  • Populär storsäljare!
  • Njut av sol, upplevelser och provsmaka lokala specialiteter i Kroatiens Toscana.
  • Missa inte utflykten till den pittoreska slovenska staden Piran.

Ingår i priset!

  • Resa i helturistbuss
  • 8 övernattningar i dubbelrum
  • 8 frukostar
  • 5 middagar
  • Reseledarservice
Pris från:
6 295:-
Dagar:9
Boka resa

Dagsprogram

DAG 1, LÖRDAG: MALMÖ – ÚSTÍ NAD LABEM

Vår resa börjar i Malmö och här möter reseledaren och bussen upp. Via Öresundsbron tar vi oss snabbt genom Danmark och till den väntande färjan i Gedser. Ombord ges tillfälle för lunch och väl iland lämnar vi raskt Rostock bakom oss. I Dresden stannar vi till för middag och efter att vi passerat gränsen till Tjeckien är vi strax framme vid uppskattade Clarion Congress Hotel i staden Ústí nad Labem. Sov gott! Ca 69 mil

DAG 2, SÖNDAG: ÚSTÍ NAD LABEM – POYSDORF – WIEN

Efter frukost sätter vi kurs genom Böhmen och snart passerar vi Prag. Gränsen till Österrike hägrar och dagens lunchstopp förlägger vi till Poysdorf, huvudort i vindistriktet Weinviertel. Kanske får vi tillfälle att bekanta oss med dryckerna från trakten? Senare under eftermiddagen anländer vi till Wien och tar in på komfortabla Hotel Zeitgeist. Nu väntar en sevärd tur genom den ståtliga kejsarstaden! Ca 42 mil

DAG 3, MÅNDAG: WIEN – UMAG

Hotellfrukosten blir en utmärkt start på dagen innan vi fortsätter söderut. Österrikes näst största stad Graz passerar vi förbi innan de slovenska bergstrakterna tar vid. Vi njuter av vackra och omväxlande vyer. Under eftermiddagen korsar vi gränsen till Kroatien och nu har vi inte långt kvar till Umag och populära samt strandnära Sol Hotel som kommer att rå om oss de kommande nätterna. Ca 52 mil

DAG 4-6, TISDAG TILL TORSDAG: ISTRIEN

Nu kan vi se fram emot några härliga dagar på den triangelformade halvön Istrien som på senare tid blivit uppmärksammad som livsnjutarparadis. Inte undra på det, området har ju allt som man kan önska för en lyckad semester. Den populära semesterorten Umag, där vi bor, är belägen vid Istriens västra kust. Redan för hundra år sedan lockades besökare hit av bad i Adriatiska havets blåskimrande vatten och av det underbara klimatet. Men Istriens historia går mycket längre tillbaka än så. Rom, Bysans, Venedig, Napoleon och habsburgarna är några av alla makthavare som under seklerna har kämpat om herraväldet över Istrien och satt sina historiska spår. Starkast influenser har nog ändå Italien stått för och mellan de båda världskrigen tillhörde Istrien Italien. Höglänta karstlandskap, bördiga slätter, silverskimrande olivlundar och välskötta vingårdar avlöser varandra och de korta avstånden bjuder på omväxlande naturscenerier. Utmed kusterna möter vi gamla städer där romarnas och venetianarnas avtryck fortfarande är tydliga. I inlandet förädlar man fortfarande det som jorden har att erbjuda på traditionellt vis och kvaliteten på tryffel, olivolja, vin och andra välsmakande läckerheter kommer att överraska oss. Någon har liknat Istrien vid hur Toscana var för femtio år sedan och vi som missade Toscana då får en ny chans nu. Den får inte gå oss förbi!

DAG 7, FREDAG: UMAG – SALZBURG

Det har blivit dags att lämna Istrien och Kroatien. Färden tar oss förbi Sloveniens huvudstad Ljubljana och vidare genom Österrikes sydligaste förbundsland, Kärnten. Vackra omväxlande landskapsvyer får vi oss till livs innan vi senare under eftermiddagen anländer till Mozarts födelsestad, Salzburg. Efter att vi har tagit in på förträffliga Arena City Hotel får vi möjlighet att utforska staden lite närmare! Ca 41 mil

DAG 8, LÖRDAG: SALZBURG – NÜRNBERG – KASSEL

Hotellets frukost blir en god start på dagen och under förmiddagen njuter vi av det bayerska landskapet. Framåt lunch anländer vi till frankiska Nürnberg och i denna historiskt särpräglade stad tar vår reseledare med oss på en kortare promenad. Mätta och belåtna fortsätter vi under eftermiddagen förbi branta vinodlingar och bördiga åkerfält. Lagom till kvällen anländer vi till Kasseltrakten och vårt trevliga övernattningshotell som bjuder på middag och en god natts sömn. Ca 63 mil

DAG 9, SÖNDAG: KASSEL – MALMÖ

Efter frukost rullar vår bekväma buss vidare norrut. Innan vi seglar från Puttgarden till Rödby stannar vi för lunch i en tysk by. Väl i Danmark fortsätter vi mot Malmö som vi beräknas nå vid åttatiden på kvällen. Uppfyllda av oförglömliga semesterminnen tar vi farväl av alla nyfunna vänner. Tack och på återseende! Ca 65 mil

Utflykter

     
  Samma upplevelser till lägre pris!
Våra utflykter berikar och sätter extra guldkant på din resa. Boka Alla Utflykter före avresa och du sparar pengar.
Dessutom skyddas du från eventuella prishöjningar. Du kan även köpa enskilda utflykter av vår reseledare på plats.
Alla Utflykter: 1.330:- Ordinarie pris: 1.480:- Du sparar 150:-
 
     

WIEN, KVÄLLSTUR

Vi börjar med ett besök på en äkta Beisl, en typisk wiensk kvarterskrog, och tar del av några lokala specialiteter. När mörkret sedan sänker sig och stadens lampor tänds rundar vi av kvällen med en stilla bussfärd genom Wien. Fasadbelysningen skänker Staatsoper, Burgtheater och de andra tjusiga byggnaderna utmed Ringstrasse en förtrollad glans som vi sent kommer att glömma!

Pris inkl. middag med dryck ca 345:-

TRYFFEL OCH DEN BEFÄSTA STADEN MOTOVUN, HALVDAG

I dag besöker vi Istriens inland. På slingrande vägar letar vi oss fram genom uråldriga byar, uppflugna på höjderna och befästa av illyriska folkstammar som levde här redan innan romarna erövrade områdena. Tryffel är ett exklusivt inslag i den lokala matlagningen och vi får prova på olika delikatesser där denna underjordiska svamp används på fantasifulla sätt. Vi fortsätter sedan till den lilla medeltida staden Motovun, fortfarande omgärdad med en bastant försvarsmur och begåvad med enastående utsikt och sömniga gränder.

Pris inkl. lättare lunch med dryck ca 265:-

ROVINJ  OCH VINGÅRDSBESÖK, LÅNG HALVDAG

Den bedårande kuststaden Rovinj, på italienska Rovigno, tar emot oss i dag. Ursprunget till dagens Rovinj uppfördes på en ö och under drygt femhundra år styrdes staden av sjöfararrepubliken Venedig. Influenserna från denna era märks fortfarande, bland annat genom den ståtliga kampanilen, de vindlande gränderna och de milt färglagda husfasaderna.  Att vandra runt i Rovinj är verkligen en upplevelse som får tiden att stå stilla! Norr om staden skär Limfjorden ett djupt hack i kalkstensmassivet och vi fascineras av de hisnande vyerna. Vin från Istrien är på frammarsch och vi tar även tillfället i akt att hälsa på hos en vingård.  Självklart får vi både provsmaka och möjlighet till inköp.

Pris inkl. vinprovning ca 285:-

SLOVENSKA PIRAN, HALVDAG

Vid den vackra Piranbukten ligger ett riktigt smultronställe: staden Piran. Ett besök i denna välbevarade idyll är en upplevelse vi kommer att bära med oss länge. Här, bland slingrande medeltida gränder, känns det förflutna levande. Vår reseledare tar oss med på en promenad i denna tilltalande stad. Kanske lockas vi att slå oss ner vid någon av de många serveringarna kring hamnen och njuta av atmosfären. Eller, om vädret så bjuder, ta oss en dopp i havet.

Pris ca 195:-

SALZBURG, KVÄLLSTUR

Vår reseledare tar med oss på en promenad genom historiska Salzburg. Vi låter oss bedåras av både Kollegienkirches och domkyrkans barockprakt, hänföras av konstverket Pferdeschwemmes praktiska funktion och imponeras av det mäktiga furstliga residenset. Efter att ha upptäckt stadens centrum beger vi oss till en gemytlig restaurang för att äta en typisk österrikisk måltid.

Pris inkl. middag med dryck ca 390:-

NÜRNBERG

Nürnbergs tradition som centrum för både skickligt hantverk och framgångsrik handel präglar staden än i dag. Uppe på en höjd tronar försvarsanläggningen Kaiserburg med anor från medeltiden. Vår reseledare tar oss med på en promenad och det ges även tillfälle att äta lunch innan vi lämnar Nürnberg.

Ingår i resans pris!

 

Resenären berättar

"Bussresor är min grej. Kan inte tänka mig ett bättre sätt att varva ner, koppla av och samtidigt se mera av Europa. Från den stund man kliver på bussen lämnas all planering och alla beslut till andra och det är bara att hänga med. Titta på naturen längs vägarna, ta en tupplur, läsa, lösa ett korsord och sträcka på benen med förmiddagens första busskaffe i handen. Oftast en irländsk sådan. 

Årets resa gick till Kroatien, ett obesökt land för både maken och mig. Vi klev på Ölvemarks buss i Malmö och innan vi hade passerat Öresundet förstod vi att vår guide Camilla var utöver det vanliga: allmänbildad, språkbegåvad, rolig och trevlig." Henne vill jag lyssna mera på, vi anmäler oss till alla utflykter" viskade jag till maken som gjorde tummen upp.

Några trevliga minnen från nerresan var middagen i Dresden i äkta tysk gasthaus (bratwursten var jättegod), sopplunchen med tillhörande vinprovning på en liten vingård vid ankomsten till Österrike och kvällsaktiviteterna i Wien. 
Väl framme i Istriens installerade vi oss i det gigantiska strandhotellet och tog vårt första dopp i det Adriatiska havet. Vattnet var varmt, klart och salt. Här kom vi att doppa oss varje morgon och kväll innan soldyrkarna dykt upp respektive efter de lämnat stranden.
Vår första utflykt i Istrien tog oss till tryffeldistriktet, där vi fick en demonstration i tryffelletning av Ivica och hans hundar Sara och Diva. Imponerande och roligt. Dagarna efter besökte vi städerna Pula och Rovinja och fick en fin inblick i städernas historia. Den mäktiga amfiteater i Rovinja inspirerade till långa diskussioner om Romarriket. Jag lärde mig mera än under historialektionerna i skolan. Och så vackert det var överallt! Vi provsmakade lufttorkad skinka, ostar och olivolja, vi provade viner och njöt av kroaternas gästfrihet. Vinprovningen hos den familjeägda vingården i Kukurina ( jo, det hette faktiskt så) blev ett minne för livet. Förutom viner fick vi hutta på den 94-åriga farfaderns greppa med mimosasmak. En skicklig dragspelsvirtuos underhöll oss med sång och musik och livet kändes bara så bra.

Hemresan tog oss först till Saltzburg där vi efter en stadsvandring sprang undan ösregnet till stadens äldsta restaurang. Trevlig atmosfär och god mat, komiskt nog samma meny som i Wien: buljongsoppa, Wienerschnitzel och apfelstrudel. Det österrikiska köket är rätt fantasilöst har jag konstaterat under mina tidigare resor i landet. Nästa nattstopp i Kassel bjöd på donnerwetter från helv... Det var omöjligt att räkna sekunder mellan blixt och dunder för blixtarna kom typ varje sekund. 
Till slut dök Turning Torso upp i horisonten och snart körde bussen in i terminalen där den sista biten av resan började. Vi drog våra tunga väskor fyllda med smutsiga kläder och kroatiska delikatesser till nästa buss, tack och lov att vi hade tak över huvudet, ösregnet som började i Saltzburg följde med oss ända till Jönköping.

Tack Ölvemarks för en trevlig och välorganiserad resa och tack Camilla för en fantastisk insats som guide! Var guidar du nästa sommar?"

Ritva Krokfors Wretemark

Avgångar & priser

Avresa Hotell Avreseort Pris från
19 / 5 Hotel Sol, Umag
6 495:- Boka
2 / 6 Hotel Sol, Umag
6 495:- Boka
30 / 6 Hotel Sol, Umag
6 695:- Boka
7 / 7 Hotel Sol, Umag
6 995:- Boka
28 / 7 Hotel Sol, Umag
6 995:- Boka
18 / 8 Hotel Sol, Umag
6 795:- Boka
1 / 9 Hotel Sol, Umag
6 595:- Boka
15 / 9 Hotel Sol, Umag
6 495:- Boka
29 / 9 Hotel Sol, Umag
6 495:- Boka
27 / 10 Hotel Sol, Umag
6 295:- Boka

Information

I priset ingår: Resa i helturistbuss med toalett och luftkonditionering. Övernattningar i dubbelrum med dusch/bad och wc. Frukostpension samt middagar i Umag och Kassel (8 frukostar och 5 middagar). I priset ingår även bro-, väg-, färje och serviceavgifter samt reseledarservice. Dessutom ingår besök i Poysdorf och Nürnberg.

Enkelrumstillägg: 1.995:-.

Barnrabatter: 30 % för barn under 16 år som delar rum med två fullt betalande resenärer.

Övrigt: Dubbelrum med en extrabädd kan erbjudas.

Resan avgår: Från Öresundsterminalen i Malmö lördagar kl 08.10. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Tjeckiska Koruna (CZK)
Euro (EUR)
Kroatiska Kuna (HRK)

 

Hotell

Destinationshotell

Övernattning Dag 3 - 7

Hotel Sol, Umag
Välrenommerat fyrstjärnigt hotell med härligt läge endast ett stenkast från det underbara Adriatiska havet. Läge: Fantastiskt beläget cirka 50 meter från stra...

Övernattningshotell

Övernattning Dag 1 - 2

Clarion Congress Hotel, Usti nad Labem
Modernt och bekvämt hotell, stilrent med god servicenivå och centralt läge. Läge: Centralt beläget i Usti nad Labem. Genomfartstrafik Adress: Spitalske namesti 3517, CZ-40001 ....

Övernattning Dag 2 - 3

Hotel Zeitgeist, Wien
Stilfullt och komfortabelt fyrstjärnigt hotell beläget i Wiens tionde "bezirk" på bekvämt promenadavstånd från slottet Belvedere och dessa fantastiska parkanl ....

Övernattning Dag 7 - 8

Arena City Hotel, Salzburg
Fyrstjärnigt välkomnande hotell med bekväma rum och en serviceinriktad personal. Läge: Beläget vid mässområdet i Salzburg, busshållplats precis utanför ho ....

Övernattning Dag 8 - 9

Ibis Hotel, Melsungen
Trevligt och välskött trestjärnigt hotell med bra service och bekväma rum. Läge: Lugnt beläget utanför Melsungen, cirka 2 km till centrum. Genomfartstrafik Adress: B& ....