Gdansk 7 dagar

- Spännande Hansestad

Den polska pärlan Gdansk har ända sedan Hansetiden varit en av Östersjöns viktigaste städer. Här inleddes Solidaritetsrörelsen som hjälpte till att få Östeuropas kommunistregimer på fall. Under våra dagar här får vi se kontrasterna mellan nytt och gammalt, småskaligt och storskaligt. Välkommen till Gdansk!

Snabba fakta

  • En av de allra charmigaste hansestäderna. Nära, men ändå långt borta.
  • Bra shopping, mycket prisvärt!
  • Missa inte utflykten till Malborkfästningen, en av världens största borgar eller den mysiga kvällsturen till Sopot.

Ingår i priset!

  • Resa i helturistbuss
  • 6 övernattningar i dubbelrum
  • 1 middag
  • 6 frukostar
  • Reseledarservice
Status:
Inga tillgängliga platser

Dagsprogram

DAG 1, LÖRDAG: MALMÖ – KOSZALIN

På morgonen lämnar vi Malmö för att korsa Öresundsbron till Danmark. Vi är snart i Gedser och härifrån tar vi färjan till Rostock i Tyskland. Ombord får vi möjlighet att njuta av en välsmakande buffé. Under eftermiddagen passerar vi öppna landskap och hinner med en fikapaus innan vi når den polska gränsen. Väl framme på Hotel Verde strax utanför Koszalin dukas det upp till middag och vi kan passa på att lära känna våra medresenärer ännu bättre. Ca 61 mil

DAG 2, SÖNDAG: KOSZALIN – DARLOWO – GDANSK

Under förmiddagen stannar vi först till i Darlowo, inte långt från den polska Östersjökusten, och känner historiens vingslag. Framåt eftermiddagen anländer vi till Gdansk och checkar in på centrala Mercure Gdansk Stare Miasto. Efter att vi gjort oss hemmastadda på hotellet får vi en möjlighet att följa med på en stadsrundtur i Gdansk, en av Östersjöns mest intressanta städer. Det avlånga torget Dlugi Targ i Gamla staden måste beses! Ca 21 mil                                                                                                            

DAG 3-5, MÅNDAG-ONSDAG: GDANSK

Nu har vi möjlighet att upptäcka Gdansk och dess omgivningar. Gdansk är en spännande stad, som med sin tusenåriga historia varit centrum för flera viktiga händelser i Polens historia. Här startades den så kallade ”Solidaritetsrörelsen”, vilken blev grogrund för demokratirörelserna i det forna östblocket. Stadens stadskärna är från hansetiden, vilket de vackra färgglada byggnaderna konstant gör oss påminda om. Staden har under det senaste seklet tillhört både Polen och Tyskland samt även varit självständig, under namnet ”Fristaten Danzig”. Under vår vistelse i Gdansk får vi möjlighet att följa med till fästningen Malbork, en av världens största försvarsanläggningar, belägen söder om Gdansk. Både Gdansks grannstad Sopot och den tidigare svenskstaden Elblag är också värda att besöka!

DAG 6, TORSDAG : GDANSK – SZCZECIN

Alla goda ting har sitt slut och så även vår vistelse i Gdansk. I dag åker vi åter västerut till en plats som tidigare tillhört Sverige. Dagens mål är Szczecin, eller Stettin som staden heter på svenska och tyska. Vi installerar oss på förträffliga Radisson Blu Hotel och har under kvällen möjlighet att även upptäcka denna spännande stad. Ca 35 mil

DAG 7, FREDAG: SZCZECIN – MALMÖ

Vi säger ”do widzenia” till Polen och rullar in i Tyskland. På väg mot Rostock stannar vi till för lunch på ett gemytligt tyskt värdshus, innan vi tar färjan tillbaka till Danmark och Gedser. Snart är vi i Malmö och det dags att säga farväl till vår reseledare och våra nyfunna vänner. På återseende! Ca 46 mil

 

Utflykter

     
  Samma upplevelser till lägre pris!
Våra utflykter berikar och sätter extra guldkant på din resa. Boka Alla Utflykter före avresa och spara pengar.
Dessutom skyddas du från eventuella prishöjningar. Du kan även köpa enskilda utflykter av vår reseledare på plats.
Alla Utflykter: 1.365:- Ordinarie pris: 1.520:- Du sparar: 155:-
 
     

DARLOWO OCH ERIK AV POMMERN

Vi gör ett stopp i staden Darlowo, som på tyska heter Rügenwalde. Här både föddes och dog Erik av Pommern, Kalmarunionenens första kung, och här är han även begravd.  Vi upptäcker gemensamt stadens gamla stadskärna och blickar ut över slottet, som hämtat inspiration av Kronborg i Helsingör.

Ingår i resans pris!

STADSRUNDTUR I GDANSK, EFTERMIDDAGSTUR

Gdansk är en gammal hamnstad med en lång historia bakom sig. Staden var så sent som 1939 en självständig stat och har genom åren tillhört både Tyskland och Polen. Under medeltiden var staden en viktig medlem i Hansan, vilket lett till dess välbefinnande. Då uppfördes Mariakyrkan som fortfarande är en av världens största tegelkyrkor. Stadens historiska betydelse har även visat sig under senare tid då Gdansk var centrum för den polska Solidaritetsrörelsen under 1980-talet, vilket ledde till att Polen blev en demokrati. I staden hittar vi moderna byggnader, men också många från Hansetiden, vilka vi passar på att se under vår rundtur i staden.

Pris ca 195:-

WESTERPLATTEKRYSSNING OCH POLSKA DEMOKRATIRÖRELSEN, HALVDAG

Vi börjar dagen med att åka båt från centrala Gdansk ut till hamnområdet, där kommunismens fall påbörjades redan 1980, när Lech Walesa var med och grundade fackföreningen ”Solidaritet”. Rörelsens idéer spreds bakom järnridån och ledde till en stor motståndsrörelse mot kommunistregimerna. Efter båtturen möter vi upp bussen och färdas till Solidaritetsmuseet, som utsågs till EU:s främsta museum 2016. Här går vi på en guidad rundtur och får veta mer om hur en fackföreningsrörelse kunde fälla hela det forna östblocket.  

Pris inkl. båttur, inträde och lokalguide ca 345:-

ELBLAG, HALVDAG

Öster om Gdansk ligger den välbevarade Hansestaden Elblag, som på äldre svenska heter Elbing. Staden har under delar av 1600- och 1700-talen varit under svenskt styre. Vi gör en gemensam rundtur i staden innan vi får tid att på egen hand upptäcka färgglada husfasader och ett genuint shoppingutbud.

Pris ca 195:-

MALBORK, HALVDAG

Söder om Gdansk finner vi fästningen Malbork, en av världens största borgar och Europas största tegelbyggnad. Den uppfördes under medeltiden av Tyska orden som vid denna period hade kontroll över området. Borgen döptes till Marienburg, vilket på polska blivit Malbork. Borgen byggdes för att försvara området från anfallande baltiska stammar, men var även en strategisk pjäs i erövrandet av Gdansk, eller Danzig, som tyskarna kallade staden. Vi gör en guidad rundtur och fascineras av historiens vingslag.

Pris inkl. lokalguide ca 245:-

SOPOT, KVÄLLSTUR

Gdansk är sammanväxt med två andra städer, Gdynia och Sopot. Tillsammans kallas dessa Trojmiasto, trestaden. Vi gör en utflykt till den mellersta av dessa tre städer, Sopot. Staden är framför allt känd för sin fina sandstrand, vilket gjort den till en favoritdestination bland inhemska semesterfirare. Under vår rundtur fascineras vi av bland annat de udda formerna på Krzywy Domet, Det lilla krokiga huset. Vi rundar av kvällen på trevlig restaurang och får uppleva det polska kökets läckerheter.

 Pris inkl. middag med dryck ca 395:-

RUNDTUR I SZCZECIN, KVÄLLSTUR

Szczecin växte fram redan på 800-talet tack vare det strategiska läget vid floden Oder. Staden har drygt 400 000 invånare, vilket gör den till Polens sjunde största stad. Även Stettin, som staden kallas på både tyska och svenska, var en betydelsefull medlem i Hansan. Under vår stadsrundtur får vi beskåda vackra byggnader från den här tiden, liksom den gotiska Petrus- och Pauluskyrkan och Kungsporten som byggdes under 1700-talet då Szczecin var under svenskt styre.

Pris ca 145:-

Avgångar & priser

Inga tillgängliga platser

Information

I priset ingår: Resa i helturistbuss med toalett och luftkonditionering. Övernattningar i dubbelrum med dusch/bad och wc. Frukostpension samt en middag (1 middag och 6 frukostar). I priset ingår även bro-, väg-, färje- och serviceavgifter samt reseledarservice. Dessutom ingår besök i Darlowo.

Enkelrumstillägg: 1.795:-

Resan avgår: Från Öresundsterminalen i Malmö lördagar kl 08.10. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Polska Zloty (PLN)