Skip to main content

Europas hjärta – landsbygd och storstad 7 dagar

BUSSRUNDRESA - Tyskland - Tjeckien - Rundresa, Europas hjärta – landsbygd och storstad 7 dagar

Europas hjärta – landsbygd och storstad 7 dagar - Nyhet!

Låt oss få presentera ett nytt favoritresmål! Idylliska Mikulov vid gränsen där Österrike möter Tjeckien blir vår utgångspunkt för spännande upptäckter i vinets och det goda livets tecken. Storslagna slott, vackra parker, vidsträckta vyer och levande historia är några av ingredienserna i denna nya anrättning. Besök i de centraleuropeiska kulturstäderna Wien, Bratislava, Brno och Dresden är andra. Alla russinen är redan plockade ur kakan och reserverade för oss!

Snabba fakta
 • Vi bor på stilrent och omtyckt hotell i den söta småstaden Mikulov.
 • Njut av tjeckiska viner, vackra slott och spännande städer.
 • Utflykter till bl.a. Wien och Bratislava.
Ingår i priset
 • Resa i helturistbuss
 • 6 övernattningar i dubbelrum
 • 3 middagar
 • 6 frukostar
 • Besök i Brno
 • Rundvandring i Mikulov
 • Ölprovning
 • Reseledarservice

Dagsprogram

DAG 1, LÖRDAG: MALMÖ – ÚSTÍ NAD LABEM

Resan börjar i Malmö och här möter bussen och vår reseledare upp. Genom Danmark tar vi oss till den väntande färjan i Gedser och ombord har vi möjlighet att äta lunch. Under eftermiddagen passerar vi genom Brandenburg och de första stigningarna gör sig påminda när vi närmar oss Erzgebirge på gränsen till Tjeckien. Framåt kvällen checkar vi in på uppskattade Hotel Comfort i Ústí nad Labem och sedan väntar middag och sköna sängar på oss. Ca 69 mil

DAG 2, SÖNDAG: ÚSTÍ NAD LABEM – BRNO – MIKULOV

Vi inleder dagen med frukost innan vi fortsätter söderut. Under förmiddagen passerar vi Prag och så småningom även gränsen till Mähren, den östra landsdelen i Tjeckien. Mährens centralort, Brno, når vi lagom till lunchtid och här får vi möjlighet att både äta något gott och bekanta oss lite med Tjeckiens näst största stad. Landskapsbilden förändras under eftermiddagen när vi fortsätter den sista biten mot Mikulov, belägen precis vid gränsen till Österrike. Här tar vi in på utmärkta Hotel Galant som blir vårt hem de kommande fyra nätterna. Ca 34 mil

DAG 3-5, MÅNDAG TILL ONSDAG: MIKULOV

På den södra sluttningen av bergskammen Pálava finner vi den söta småstaden Mikulov. I likhet med många andra orter av historisk betydelse runt om i trakterna reser sig ett storslaget slott över bebyggelsen och utsikten härifrån är minst sagt vidsträckt. Det är inte långt till Österrike och det är kanske inte så konstigt att Mikulov känns mer österrikisk än tjeckisk. Små vackra hus från olika epoker kantar de kuperade gatorna och mjukt färglagda fasader med tegelröda tak ger ett vänligt och välkomnande intryck. I många av dem finns numera restauranger, serveringar och barer inrymda. Under kommunisttiden löpte Järnridån fram alldeles inpå och utvecklingen i Mikulov stannade av och det i sin tur har bidragit till att staden är ovanligt välbevarad. Runt om på kalkrika sluttningar trivs vinrankor som tillsammans med de många soltimmarna har lagt grunden till Mikulovs roll som centrum för vinodlingen i södra Mähren, av många ansett som Tjeckiens främsta vinodlingsområde. Avstånden i Centraleuropa är korta och från Mikulov är det inte mer än en handfull mil till huvudstäderna Wien och Bratislava som vi givetvis passar på att besöka. Kulturlandskapet runt Lednice och Valtice får vi också möjlighet att undersöka och hänföras av dess vackra parker och storslagna slott. En vacker, intressant och ganska okänd trakt kommer att bli vår favorit!

DAG 6, TORSDAG: MIKULOV – DRESDEN

Hotel Galants frukost blir en utmärkt start på dagen innan vi åter tar plats i bussen. Nu vänder vi norrut och målet för dagen är Dresden, det tyska förbundslandet Sachsens praktfulla huvudstad. Vi installerar oss på centralt belägna Hotel Ibis Zentrum och senare under eftermiddagen får vi möjlighet att följa med på en rundtur i Dresdens gamla stad. Vi ser underbara byggnader som barockpalatset Zwinger, Hofkirche och den berömda Semperoperan. Det är lätt att förstå varför Dresden kallas för ”Florens vid Elbe”. Ca 39 mil

DAG 7, FREDAG: DRESDEN – MALMÖ

Efter en god frukost och fyllda av intryck lämnar vi Dresden och Sachsen. Under förmiddagen gör vi uppehåll för en välsmakande kaffetår och färden fortsätter sedan förbi Berlin och vidare mot Östersjökusten. Från Rostock tar vi sedan färjan över till Gedser och Danmark. Ombord finns gott om tid för shopping i de olika butikerna. I Malmö är vi tillbaka där vi började, men nu med många resminnen i bagaget. På återseende! Ca 63 mil

 

Utflykter

     
  Samma upplevelser till lägre pris!
Våra utflykter berikar och sätter extra guldkant på din resa. Boka Alla Utflykter före avresa och du sparar pengar.
Dessutom skyddas du från eventuella prishöjningar. Du kan även köpa enskilda utflykter av vår reseledare på plats.
Alla Utflykter: 1.760:- Ordinarie pris: 1.960:- Du sparar 200:-
 
     

BRNO

Tjeckiens näst största stad vaktas som sig bör av en mäktig borg som syns på långt håll och som tillsammans med Unescoskyddade Villa Tugendhat och den välbevarade centrumkärnan lockar besökare. Vår reseledare visar upp några av stadens sevärdheter innan vi får möjlighet till egna strövtåg. Kanske passar vi på att äta någon mährisk specialitet till lunch?

Ingår i resans pris!

MIKULOV

Vi börjar besöket i Mikulov med en kortare rundvandring. Uppe från slottets terrasser ser vi ut över den gamla Järnridån och in i Österrike. Den pampiga St Annakyrkan rymmer ätten Dietrichsteins familjegravar och den vackert sgraffitoutsmyckade fasaden på riddarnas hus skvallrar om gediget hantverkskunnande. Tillbaka på Hotel Galant visar hotellets egen bryggmästare oss hemligheten bakom det lokalproducerade ölet innan vi sätter oss till bords för en välsmakande middag! Inkl. ölprovning.

Ingår i resans pris!

BRATISLAVA, HELDAG

Avstånden är korta i Centraleuropa och från Mikulov är det inte långt till den slovakiska huvudstaden Bratislava. Väl på plats inleder vi med en orienterande rundtur och vår reseledare visar bland annat det lika imponerande som välbevarade slottet, den forna kröningskyrkan St Martin och den eleganta nationalteatern. Vi fortsätter till fots och njuter av många historiska byggnader, gator och torg medan vi hör talas om stadens omväxlande historia, men också om Slovakiens spännande nutid. Efter rundturen får vi möjlighet att titta runt på egen hand.

Pris ca 295:-

SLOTT OCH VIN, LÅNG HALVDAG

Alldeles i närheten av Mikulov ligger det nygotiska praktslottet Lednice, uppfört efter engelska förebilder på platsen där försvarsbyggnader restes redan under medeltiden. Vi tar oss en rundtur genom de påkostade salarna och förs tillbaka till svunna tider. Slottets trädgård visar upp en ambitiös symmetri och dess storslagna parklandskap rymmer allehanda överraskningar i form av jaktstugor, ruiner och till och med en minaret! Grannorten Valtice ståtar också med ett imponerande slott och i källaren finns den största samlingen av tjeckiska viner. Under de svala källarvalven botaniserar vi bland det generösa utbudet och låter oss smaka av några av de hundra främsta inhemska vinerna som finns representerade här. Njutbara upplevelser för så väl kropp som själ!

Pris inkl. inträden och provsmakning ca 395:-

VINGÅRDSBESÖK, KVÄLLSTUR

Vi beger oss till en lokal vingård för en trevlig kväll. Tillsammans får vi inblick i hur livet på en vingård levs, hur arbetet bedrivs och vad resultat blir. Efter provsmakningen väntar en vällagad middag.

Pris inkl. provsmakning och middag med dryck ca 495:-

WIEN, HELDAG

I dag passar vi på att besöka Wien, Österrikes huvudstad och en av Centraleuropas verkliga metropoler. De praktfulla byggnaderna utmed Ringstrasse vittnar än i dag om den elegans som var Wiens kännetecken under kejsarhuset Habsburgs styre fram till 1918. Vi inleder med en rundtur och bekantar oss med bland annat Staatsoper, Hofburg med Spanska ridskolan och konsthistoriska museet. De gamla kvarteren kring shoppinggatan Kärntner Strasse domineras av Stefansdomens mäktiga torn. Denna kulturstad bjuder på en mångfald av konst, museer och vacker arkitektur. Tid ges givetvis även för strövtåg på egen hand. Kanske ett besök på något av Wiens välkända kaféer lockar? 

Pris ca 350:-

STADSRUNDTUR I DRESDEN, EFTERMIDDAGS- OCH KVÄLLSTUR

Under en ödesdiger natt i slutet av andra världskriget förstördes hela Dresden av de allierades bombningar. I dag kan vi återigen se Dresdens silhuett i dess forna prakt. Under vår promenad i den gamla stadskärnan ser vi bland annat den berömda Semperoperan, barockpalatset Zwinger, Hofkirche, Augustusbrücke över Elbe och Frauenkirche, allt återuppbyggt igen. Vi rundar av rundturen med en god bit mat på en trevlig restaurang.

Pris inkl. middag med dryck ca 425:-

Information

I priset ingår: Resa i helturistbuss med toalett och luftkonditionering. Övernattningar i dubbelrum med dusch/bad och wc. Frukostpension samt 1 middag i Ústí nad Labem och 2 middagar i Mikulov (3 middagar och 6 frukostar). I priset ingår även bro-, väg-, färje- och serviceavgifter samt reseledarservice. Dessutom ingår besök i Brno och rundvandring i Mikulov med ölprovning.


Enkelrumstillägg: 1.695:-

Övrigt: Dubbelrum med en extrabädd kan erbjudas.

Resan avgår: Från Öresundsterminalen i Malmö lördagar kl 08.10. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Tjeckiska Koruna (CZK)
Euro (EUR)

Kontakta oss
Adress:
Ölvemarks Holiday
Box 4012
SE-203 11 Malmö