Information om coronaviruset

Här kan du läsa mer om Ölvemarks Holidays information om coronaviruset.

Med anledning av coronaviruset (covid-19) har många självklart en del frågor inför sina resor. Här nedan ger vi mer information och har sammanställt svaren på de vanligaste frågorna.

Hur genomförs resorna i våra bussar under sensommaren och hösten 2020?

Under sensommaren och hösten kommer gruppstorlekarna att vara begränsade så att rekommenderade avstånd inom bussen kan bibehållas. I buss av standardstorlek (48 säten) innebär detta att gruppen inte blir större än 20-25 personer. Följaktligen har du och ditt ressällskap ledigt säte såväl framför, bakom som vid sidan om dig när du reser, oavsett det gäller resan till destinationen, de dagliga rundreseetapperna eller under utflykter som genomförs under resan.

Normalt använder vi ett rotationssystem under resorna men inte under rådande omständigheter. Den plats du/ni väljer i början av resan behåller du/ni under hela resan.

Vidare rengörs bussarna noga på daglig basis. Du som resenär har ett stort individuellt ansvar. Vi förväntar oss i linje med myndighetsrekommendationer att var och en som tar plats på resan är ytterst noga med hygienen. Tvätta händer frekvent med tvål och vatten, använd handsprit och nys/hosta i armvecket i förekommande fall. Om du inte känner dig helt frisk vid resans start så förväntar vi oss att du avbokar din resa. Att införskaffa handsprit och eventuella munskydd åligger resenären på resan. Vi har inga krav på munskydd i bussen men eventuella restriktioner kan förekomma baserat på olika länders bestämmelser. Bussarna är utrustade med toaletter men dessa bör användas sparsamt i den mån det är möjligt. Under resvägen stannar vi mer frekvent än normalt på ställen där det finns möjlighet till toalettbesök.

Vi ser till alla våra resenärers bästa!
 


Avresa efter 10/9 hävd avrådan för resor till Cypern

UD har i tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till Belgien, Bulgarien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Monaco, Nederländerna, Luxemburg, Portugal,Rumänien, San Marino, Spanien, Ungern, Vatikanstaten, Polen, Tyskland, Danmark, Norge, Schweiz och Tjeckien. För övriga länder inom EU, EES och Schengen samt Storbritannien gäller avrådan t o m den 23 september.

För övriga länder inom EU, EES och Schengen samt Storbritannien gäller avrådan t o m den 12 augusti.

Kommer min resa att bli av?

Utrikesdepartementet har som ansvar att bestämma var det är säkert att resa. UD kommer löpande med nya uppgifter likt utländska myndigheter baserade på spridningstalen. Avrådan från UD samt att utländska regleringar och restriktioner styr i lika hög grad och ges oftast i termen ”gäller tillsvidare”. Det påverkar vår möjlighet att ge besked om resor långt fram i tiden. Har du beställt en resa med avresa mer än 3-4 veckor framåt, ber vi dig tillsammans med oss att avvakta situationens utveckling. Vi kommer därför fortsättningsvis att ta definitivt besked kring varje individuell resa ca 2 veckor innan avresan.

I skrivande stund kommer din resa att genomföras som planerat, och därmed ska också slutbetalningen erläggas enligt Allmänna och Särskilda villkor för paketresor, enligt det datum som står på din bekräftelse. Om situationen inte skulle förbättras kommer du att bli kontaktad av oss och du får då boka av din resa med full återbetalning eller fri ombokning till senare avresa.

Avresa till och med 31/8 till länder utanför EU, EES och Schengen

UD avråder från alla resor utanför EU, EES och Schengen tom 31/8. Vänligen notera att Storbritannien lever under övergångsregler under 2020 trots utträdet ur EU och räknas alltjämt som EU-land.

Om du önskar avbeställa din resa utanför ovanstående tidsram gäller våra vanliga allmänna villkor: https://www.olvemarks.se/allmanna-villkor-for-paketresor

Vad kan jag göra som ska ut och resa?

Vi rekommenderar alltid att du som resenär inför en resa ser över din hemförsäkring, eventuell reseförsäkring och dess villkor som gäller om en olycka eller sjukdom skulle uppstå. Vi rekommenderar en reseförsäkring från ERV som täcker mer än många hemförsäkringar och kortförsäkringar. Här kan du läsa mer om ERV:s reseförsäkring: https://www.olvemarks.se/erv

Du kan hålla dig uppdaterad på t.ex. Folkhälsomyndighetens hemsida: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/

eller på WHO:s hemsida www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Utrikesdepartementet rekommenderar att du laddar ner deras app, Resklar, och skriver upp dig på Svensklistan: www.swedenabroad.se/en/svensklistan

Folkhälsomyndigheten tillhandahåller också flera goda råd för dig som planerar att resa. Bland annat är god handhygien en viktig faktor för att minska smittspridning. Att tvätta händerna noga i varmt vatten och tvål och att använda handsprit ofta rekommenderas.

Vad händer om förutsättningarna förändras under en pågående resa?

Våra resenärers säkerhet är som sagt mycket viktig för oss och vi följer noga utvecklingen på alla våra resmål och bevakar beslut från UD och lokala myndigheter. Vi står i nära kontakt med våra lokala samarbetspartners och beroende på omfattning har vi möjlighet att anpassa planerade aktiviteter och resans innehåll om nya rekommendationer uppstår utmed resans rutt. Om t.ex. en sevärdhet eller liknande stänger så hittar vi ett alternativ. Om det skulle uppstå värre situationer, som t.ex. att myndigheterna inför karantän, kommer Ölvemarks Holiday i samarbete med våra lokala samarbetspartners och myndigheterna göra allt för att förminska de komplikationer som våra resenärer upplever.

Jag vill avboka min resa, vad gäller?

När du bokar en resa med Ölvemarks Holiday är du skyddad av paketreselagen. Det betyder att om myndigheterna avråder från resor till ett land eller en region vid tidpunkten för avresa kommer vi att ställa in din resa och du får tillbaka pengarna för resan. Om du vill avboka en resa som inte omfattas är det våra ordinarie avbokningsregler som gäller. Dem hittar du i våra resevillkor: https://www.olvemarks.se/allmanna-villkor-for-paketresor

 

I ett försök att stävja spridningen av coronaviruset har flera länder infört nya inreserestriktioner. Om du har varit ute och rest upp till 30 dagar före din resa med Ölvemarks Holiday bör du undersöka om detta kan påverka din resa. Du kan se UD:s rekommendationer på https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/

Om du har ytterligare frågor eller vill veta mer är du välkommen att kontakta vår kundtjänst på telefon: 040- 668 05 00 eller e-post:info@olvemarks.se.

 

2020-09-09 kl. 13.00